woensdag 22 september 2010

Den Haag herkoloniseert de Veenkolonieën via windmolens

Er ligt een plan van Den Haag om in de gemeente Borger-Odoorn 35 km aan windmolens neer te zetten. Deze windmolens zouden moeten komen te staan in het gebied dat van oudsher betiteld wordt "de Veenkolonieën van Drenthe".


De afgelopen decennia hebben de veenkoloniën zich ontwikkeld tot een prachtig natuurgebied met uitgestrekte landschappen die je elders in het land niet kunt vinden. De bevolking is bezig zich zelfstandig te maken als ZZPer op allerlei gebied. Vele Bed&Breakfast-gelegenheden zetten het gebied op de toeristische kaart. LOFAR is als technologisch hoogstandje een trekpleister binnen een zich ontwikkelend vogelgebied. 

Deze open gebieden lijken voor de Haagse lieden een uitgelezen plek om windmolens van 150 meter hoog neer te zetten. Een molen is niet genoeg, nee het moeten er 70 zijn. Dit achterlijke plan, dat weer jaren achter de feiten aanloopt, wordt zonder inspraak van de bewoners van het gebied door de strot geduwd.

Dat terwijl er mega oplossingen zijn om dit om een betere, natuurvriendelijke, bottom-up manier aan te pakken. In het verleden hebben mensen die een kleine windmolen in hun achtertuin wilden hebben altijd nee op hun request gekregen.

Alternatieven zijn er voldoende. Er bestaan kleine windmolens die je gemakkelijk op je dak of op een een mast in je tuin kunt zetten, die niet hoger zijn dan een schotelantenne of een middelgrote boom van 8 meter. Niemand heeft daar last van. Deze molentjes tot 5kW kunnen voor een huishouden voldoende energie opwekken en houden nog wat over om terug te leveren aan het net. Maar daar wordt geen aandacht aan besteed.

Op boerderijen zouden grotere exemplaren helemaal niet misstaan en hoeven echt geen 150 meter hoog te zijn, met 20 meter kan ruim voldoende energie opgewekt worden tot 100Kw 1)

Boeren zouden ook in de gelegenheid moeten zijn om in plaats van energieverslindende mais of aardappelen hun land vol te zetten met zonnepanelen.Dat levert energie en inkomen.

Met een grootschalige uitrol van kleine molens en zonnecollectorvelden kan net zoveel bereikt worden dan 35 kilometer molens die beter in de Noordzee zouden kunnen staan, dan lijken ze niet zo groot. Er wonen wel mensen hier hoor Den Haag!

Bovenstaande is niet door het ulitieme knippen en plakken tot stand gekomen, maar komt recht uit het hart van @orthelius

1) http://afdelingen.kiviniria.net/media-afdelingen/DOM100000186/Verslagen_Presentaties_2009/20090627_Kleine_Windmolens.pdf

Verslag van Provinciale staten over o.a. windmolens http://www.drenthe.info/dvs/fileadmin/user_upload/kwartaal2_2010/Samenvatting_Statencommissie_OGB_12.05.2010.incl.inspraakreacties.pdf


Gemeente Borger-Odoorn verzet zich tegen grootschalig windmolenplan

De Drentse gemeente Borger-Odoorn verzet zich tegen de plannen voor de realisatie van 70 windturbines van 150 meter over een lengte van 35 kilometer tussen de verschillende dorpen in het veenkoloniale deel van de gemeente. De windmolens krijgen een totale capaciteit van 210 megawatt. De ministeries van EZ en VROM hebben de initiatiefnemers voor de bouw van de molens al laten weten dat zij voor het project de rijkscoördinatieregeling te willen toepassen. Dat betekent dat het Rijk het bevoegd gezag is in de vergunningsprocedure. Het betekent dat het gemeentebestuur nauwelijks invloed op de beslissing uit kan oefenen.

Het college van Borger-Odoorn heeft een protestbrief gestuurd naar het ministerie van Economische Zaken. Daarin wordt onder andere gepleit voor het houden van een maatschappelijke discussie over de nut en noodzaak van een groot windmolenpark zoals dat in de Veenkoloniën is gepland.

bron: Dagblad van het Noorden, 21/09/10
http://www.groeneruimte.nl/nieuws/artikel.html?id=118960

3 opmerkingen:

  1. Hier nog wat over de achtergrond van de discussie vanuit de gemeente Borger-Odoorn Dat deze discussie nu losbarst komt omdat er een tweetal particuliere initiatieven van (behoorlijke grote groep) agrariërs uit het gebied zelf is gekomen. Dat het vervolgens een 'Haagse methode' wordt is de schuld van het College zelf . De VDEE-boeren uit de Exloërmonden hebben de gemeente (overigens niet de ambtelijke organisatie, maar wel het College) gepasseerd, omdat ze ook wel wisten dat ze bij Bruintjes geen poot aan de grond zouden krijgen. Nu is Bruintjes furieus en wordt de kwestie wel een heel persoonlijke strijd van Bruintjes. Het plan van de VDEE-boeren (staat geloof ik voor vereniging voor duurzame energie Exloërmond), hebben in alle fracties hun plan gepresenteerd en ik kan niet anders zeggen dat dit plan zeer gedegen in elkaar zit, inclusief onderzoek naar milieuhinder, laagvliegroutes, etc. Vrijwel alle boeren (toch ook inwoners van gebied) participeren hierin.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bron: http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/52606/provincie-drenthe-krijgt-regie-terug-bij-grote-windmolenprojecten
    (Daar ook beeld en geluid)

    Provincie Drenthe krijgt regie terug bij grote windmolenprojecten 15-10-2010
    ASSEN - De provincie Drenthe krijgt de regie terug als het gaat om de bouw van grootschalige windmolenparken in de Veenkoloniën en het zuidoosten van de provincie.

    Dat is vrijdag afgsproken tijdens een overleg tussen Het Rijk, de provincie en de betrokken gemeenten. Gedeputeerde Anneke Haarsma geeft aan dat er voor heel Drenthe op dit moment twaalf plannen klaarliggen voor windmolenparken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wind Exloo: NMF wil 'gedegen windontwerp voor de Veenkoloniën'

    Geplaatst door redactie op 15/10, 13:53 uur.

    Wind Exloo: NMF wil 'gedegen windontwerp voor de Veenkoloniën'

    EXLOO - De Natuur en Milieufederatie Drenthe roept alle initiatiefnemers van Drentse windparken op een pas op de plaats te maken. Deze oproep staat in een manifest dat de NMF Drenthe vandaag in het gemeentehuis in Exloo heeft aangeboden aan het Rijk, de provincie en de gemeente Borger-Odoorn.

    In het manifest pleit de NMF Drenthe ervoor om ruimte te maken voor een gedragen windontwerp voor de Veenkoloniën. ‘Niet de projectontwikkelaars, maar het landschap en de inwoners dienen het centrale vertrekpunt te vormen.'

    In de Veenkoloniën zijn vele initiatieven voor plaatsing van grote windmolens. Zo hebben het bedrijf Raedthuys en de vereniging Duurzame Energie 1e Exloërmond plannen voor een omvangrijk windproject. Het Rijk kent dit project landelijk belang toe, waardoor het versneld beoordeeld kan worden.

    Volgens de NMF Drenthe moet het open ontginningslandschap de basis vormen voor een serie landschapontwerpen waarin verschillende windambities hun plek krijgen. De NMF Drenthe stelt voor om vervolgens de bewoners als eerste aan het woord te laten. Deze aanpak kan in haar ogen leiden tot een beter ontwerp en een sneller besluitvormingsproces.

    In het manifest nodigt de NMF Drenthe initiatiefnemers voor windparken uit om dit proces met uitdagende windontwerpen te voeden. Ze vraagt Rijk, provincie en gemeenten om de handen ineen te slaan en deze aanpak in de Veenkoloniën met volle kracht te ondersteunen. De NMF Drenthe vraagt het Rijk daarbij in het bijzonder deze nieuwe Drentse aanpak niet te doorkruisen met ‘Haagse doorzettingsmacht' die ongetwijfeld veel reacties uit het gebied zal oproepen.

    BeantwoordenVerwijderen