zondag 31 oktober 2010

Energiemaatschappijen draaien nek om van duurzame technieken

NUON DOET ZONNECELFABRIEK HELIANTHOS VAN DE HAND

Afglopen mei deed Nuon, nu al weer een tijdje in handen van het Zweedse Vättenvall de aankondiging investeerders te zoeken voor hun zonnecelfabriek Helianthos. Het laatste nieuws hierover zorgt echter voor grote commotie bij overheden en werknemers van Helianthos. Tegen alle afspraken met de provincie Gelderland in, die o.a. de bouw van de eerste proeffabriek in de Kleefse Waard met 7 miljoen subsidieerde, wordt de zonnecelfabriek alsnog verkocht. Eén van de voorwaarden voor de Gelderse aandelen van Nuon, was de afspraak met Vättenfall dat duurzame energie een grote rol zou blijven spelen in het beleid van de nieuwe eigenaar van Nuon. Een behoud van Helianthos in Arnhem hoorde daarbij, met uitzicht op groei naar de daadwerkelijke fabriek met tenminste 150 lokale arbeidsplaatsen.
Er moet echter 200 miljoen euro in de bouw en ontwikkeling van de nieuwe fabriek gestopt worden. Dat wil of kan Vattenfall/Nuon niet zelf bekostigen en ze zoekt daarom investeerders. Reden voor de commotie nu is dat een Chinese investeerder, Hanergy, zich gemeld heeft. Dezeinvesteerder wil de fabriek in China plaatsen om snel en goedkoop expertise in eigen land te kunnen ontwikkelen en gebruik te maken vanhet gunstige investeringsklimaat dat de Chinese overheid gecreëerd heeft voor zonne-energie ondernemers. Dat is buiten de afspraak van deprovincie om en die eist nu zijn geld terug.

Het verhaal heeft echter een groter stekelig staartje.Behalve de 7 miljoen van de Gelderse provincie die in de proeffabriek zijn gestoken is er ook nog eens 15 jaar ontwikkeling aan deze state of the art technologie vooraf gegaan. Ontwikkeling door o.a. TNO en technici van de Universiteit van Utrecht. Allemaal belastinggeld dat de overheid maar wat graag inontwikkeling stopte van innovatieve technologieën. Jammer dat er dan geen positief ondernemers klimaat gecreëerd wordt voor het in de praktijk toepassen van die duurzame technieken waar jarenlang met gemeenschapsgeld aan ontwikkeld is.

Voor een 15 miljoen gaat de fabriek nu naar China en anders ligt een sluiting in het vooruitzicht. Precies volgens het boekje van de niet duurzame energiemaatschappijen, die graag duurzame technieken opkopen om ze de nek om te draaien, zoals Shell ook al deed met ShellSolar,het probeerde met Helianthos, waar het eerder deels eigenaar van was, Delta met Solland Solar nu probeert en Vättenfall met een Helianthos een poging gaat doen om het van het podiun te laten verdwijnen. Wie zal dit veelbelovende project oppakken? Immers velen in Nederland stelden hun zonne-energie aankopen uit, want…straks is die goedkope zonnefolie van Helianthos er! Volgende maand zullen we verder berichten omtrentdeze spannende ontwikkelingen.

Bron: http://www.energieoverheid.nl/2010/10/nuon-wil-zonnecelfabriek-helianthos-afstoten/
Bron: Free Energy Newsletter Nr 17 http://www.freeenergycompany.nl/